Zdrowie

Chcesz schudnąć? Jedz dynię!

To zdecydowana królowa spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością. Doskonale sprawdza się w diecie odchudzającej.

Katarzyna Lemanowicz

10października2018
Chcesz schudnąć? Jedz dynię! fot. istock.com

Dynia idealnie nadaje się między innymi do koktajli, ciast, placuszków. Upieczona świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, czy jako baza do rozgrzewającej zupy – kremu.

Odmiany dyni, zwłaszcza w okresie jesiennym, różnią się kształtem, wielkością i kolorem. Wyróżniamy dynię olbrzymią, piżmową oraz zwyczajną.

Jak podkreśla Patrycja Michałowska, dietetyk 4FACES: dynia jest bogatym źródłem witamin i co najważniejsze po obróbce termicznej dynia nie traci swoich wartości odżywczych.

Występują różne odmiany kolorystyczne dyni, im barwa jest intensywniej pomarańczowa, tym zawiera więcej beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który działa przeciwnowotworowo, wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Dynia zawiera sporo witaminy A, która korzystnie działa na wzrok, a także witaminy C i cynku, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Bogactwo witaminy E w dyni poprawia stan naszej skóry, działa nawilżająco, wygładza zmarszczki i poprawia jędrność oraz jej koloryt.

 

KOKTAJL Z DYNIĄ

SKŁADNIKI:

  • 250g dyni,
  • 50 ml mleczka kokosowego,
  • 1 pomarańcza,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • do smaku: imbir, kardamon

PRZYGOTOWANIE:

Wydrąż dynię i pokrój na plastry o szerokości ok. 2 cm, obierz ze skóry. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a następnie ułóż kawałki dyni. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. W tym czasie wyciśnij sok z pomarańczy. Po ostudzeniu, zblenduj składniki.

 

PLACUSZKI Z DYNIĄ

SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE)

  • 1 jajko,
  • 400g dyni,
  • łyżka miodu,
  • 140g mąki pełnoziarnistej,
  • łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Dynię surową wyczyścić z pestek, rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne wiórki lub jednolitą masę. Do dyni dodać mąkę, miód i jajko. Wymieszać. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych. Na patelnię wlać olej. Kiedy rozgrzeje się, smażyć placuszki po 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

SMACZNEGO!

 

Reklama

Polecamy również

Skomentuj