W twoim świecie

10 rzeczy, które musisz wiedzieć o włoskim Aperitivo

Włochy to jedna z ulubionych destynacji Polaków, zarówno jeżeli mówimy o podróżach, czy spędzaniu wakacji, jak również gdy chodzi o upodobania kulinarne.

21grudnia2018
10 rzeczy, które musisz wiedzieć o włoskim Aperitivo fot. istock.com

Świadczy o tym chociażby duża liczba lokali, których koncepcja opiera o kulturę rodem z półwyspu Apenińskiego. Chętnie sięgamy również po włoskie alkohole. Popularność południowych produktów spowodowała, że coraz częściej spotykamy się w lokalach gastronomicznych z tradycyjnym, włoskim aperitivo. Jednak nie wszyscy wiedzą, co oznacza to pojęcie. Czas najwyższy aby to wyjaśnić.

Oto 10 rzeczy, które należy wiedzieć o APERITIVO.

1. Aperitivo to pora dnia

Włosi mają w swoim zwyczaju spędzać wolny czas po pracy w barach czy restauracjach. Śmiało możemy stwierdzić, że stało się to już dla nich tradycją. Zatem aperitivo to pora dnia, która zaczyna się w godzinach popołudniowych.

2. Włoska tradycja

Włosi znani są ze swojej pomysłowości i kreowania nowych trendów. Aperitivo to jeden z nich, w dodatku taki, który zyskał już status tradycji, na stałe zadomowionej we współczesnej, włoskiej kulturze. Mimo, że aperitivo znane jest w całym kraju, najczęściej praktykowane w jego północnej części.

 

3.  To prawie jak foodpairing!

Aperitivo narodziło się w Turynie, pod koniec XVIII wieku, wraz ze wzrostem popularności wermutu. Osoby serwujące ten trunek w barach czy kawiarniach szybko zrozumiały, że spożywanie go wywołuje wzrost apetytu, dlatego zaczęto podawać go w towarzystwie małych, słonych przekąsek.

 

4. Wstęp do wieczoru

Aperitif to napój (najczęściej alkoholowy), który ma na celu pobudzenie apetytu przed posiłkiem. Jest to integralna część aperitivo, jednak oba te zwroty swoją genezę mają w łacińskim słowie aperire co oznacza po prostu otwierać. I właśnie tak możemy też traktować je dzisiaj. Pierwszy ma otworzyć nasz żołądek i pobudzić apetyt, drugi jest porą dnia, stanowiącą wstęp do wieczoru.

 

 

5.  Sekret tkwi w szczegółach – czyli kilka słów o składnikach!

O włoskiej kuchni często mówi się, że jest bardzo prosta. To fakt. Jednak jej podstawą zawsze są najwyższej jakości składniki. To właśnie w takich szczegółach tkwi sekret jej popularności, co obserwujemy również w Polsce. Kuchnia i bar mają ze sobą wiele wspólnego, co idealnie pokazuje włoska kultura koktajlowa. Klasyczne drinki z Włoch są bardzo proste, często złożone tylko z dwóch czy trzech składników. Same elementy koktajlu są jednak niezwykle kompleksowe, co przekłada się na głębię smaku i aromatu gotowych drinków.

 

6. Przekąski

Prawdziwe, włoskie aperitivo nie może odbyć się bez pysznego jedzenia. To pora, która otwiera wieczór i jednocześnie jest wstępem do kolacji, głównego posiłku w ciągu dnia (w odróżnieniu od naszego obiadu). To czas, kiedy w zatłoczonych barach panuje gwar, a dookoła unosi się zapach świeżo przyrządzanego jedzenia. Najczęściej są to kawałki pizzy (pizzette), arancini, chipsy ziemniaczane (patatine), smażone warzywa (verdura fritta), solone orzechy i migdały, marynowane oliwki, szynki i sery a czasem również pasty.

 

7. Napoje i koktajle

Aperitivo jest równie mocno związane z alkoholami. Jedną z najbardziej znanych ikon tej tradycji niezmiennie pozostaje Campari – jeden z najpopularniejszych, włoskich bitterów na całym świecie. Często podawany w towarzystwie wody sodowej (Campari Soda) czy w postaci koktajli, takich jak Americano (połączenie z czerwonym wermutem Cinzano i wodą sodową) lub Negroni (Campari, czerwony wermut Cinzano oraz gin), który jest jednym z trzech najczęściej zamawianych koktajli na świecie!

Jeśli jednak jeszcze nie jesteśmy przekonani do gorzkich i ziołowych smaków, warto rozpocząć naszą przygodę od Aperol Spritza, który z roku na rok staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. To połączenie w równych proporcjach lekkiego, włoskiego bittera Aperol z Prosecco oraz odrobiną wody gazowanej. Najlepiej smakuje w kieliszku do wina wypełnionym lodem. To bardzo orzeźwiające i delikatne połączenie podbiło już niejedno podniebienie.

 

8. Bitter is better!

Spośród 5 smaków, które rozpoznaje człowiek, smak gorzki uchodzi za najtrudniejszy. Jest jednocześnie najbardziej złożony. Ten smak to wynik wyczuwania dużej ilości alkaloidów i soli nieorganicznych przez nasze receptory smakowe. Gorycz jest bardzo „zdrowym” smakiem, który posiada wiele leczniczych właściwości: ma działanie oczyszczające, obniżające temperaturę i przeciwbólowe. Wzmaga również apetyt, co w porze aperitivo jest kluczowe, i choć jest to dość nieoczywisty smak, jest on niezwykle potrzebny dla naszego organizmu. Włosi zwykli mawiać bitter is better! Dlatego też są absolutnym liderem w produkcji bitterów, czyli gorzkich likierów i aperitifów zestawianych z dzikich, aromatycznych ziół i korzeni.

 

9. Bogata historia i tysiące lat tradycji

Aperitivo, które znamy obecnie, to prawie 250 lat tradycji. Jednak sam zwyczaj łączenia jedzenia z alkoholem w miłym towarzystwie to setki, a nawet tysiące lat historii. Pierwsze wzmianki o tego typu praktykach sięgają starożytnej Grecji. To właśnie tam możemy szukać jej początków, chociaż najbardziej rozwinęła i spopularyzowała ten zwyczaj cywilizacja rzymska.

 

10. Dziel się z przyjaciółmi!

W porze aperitivo całe życie towarzyskie toczy się w barach restauracjach. To świetna okazja, aby spotkać się z przyjaciółmi i miło spędzić czas. Często mówi się, że życie jest piękne, ale zdecydowanie najpiękniejsze jest wtedy, kiedy je z kimś dzielimy.  w dzisiejszych czasach odgrywa bardzo ważną rolę w życiu społecznym i choć kręci się wokół jedzenia oraz alkoholu, jest jednym z najlepszych pomysłów na spędzanie czasu w towarzystwie znajomych. Pamiętaj zatem, kiedy następnym razem wybierzesz się do baru czy restauracji aby skorzystać z uroków aperitivo, że najlepiej zabrać ze sobą przyjaciół. Dolce Vita!

 

 

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Skomentuj