W twoim świecie

Przepis na strogonow - pożywne danie idealne na późną jesień

Strogonow – z jakim mięsem smakuje najlepiej?

28listopada2018
Przepis na strogonow - pożywne danie idealne na późną jesień fot. materiały prasowe

Jesteś ciekawa, jakie rodzaje mięsa można wykorzystać do zrobienia najlepszego strogonowa? Sprawdziliśmy to specjalnie dla ciebie! W poniższym tekście znajdziesz propozycje na strogonow z mięsem drobiowym, wieprzowym oraz wołowym. Mięsno-warzywny gulasz zasmakuje niejednemu zwolennikowi pożywnych dań. Sprawdź nasz przepis!

Idealne danie w tradycyjnej odsłonie!

Strogonow to danie popularne na całym świecie. W oryginalnej wersji przyrządza się go z mięsa wołowego. Jak wiadomo, w kuchni wszystkie chwyty są dozwolone, dlatego też można zrobić go z innymi rodzajami mięsa np. drobiowym lub wieprzowym. Zwróć uwagę na to, że mięso wołowe może wymagać dłuższego czasu duszenia niż mięso drobiowe. Poniżej przedstawiamy jednak przepis na oryginalny strogonow z mięsa wołowego.

Składniki:

- 0,5 kg polędwicy wołowej (można wykorzystać również ligawę lub udziec),

- 1 cebula,

- 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego,

- 3 duże ogórki kiszone,

- 10 pieczarek,

- 4 łyżki stołowe śmietany 12%,

- pół szklanki bulionu wołowego,

- 1 łyżka stołowa mąki,

- 2 łyżki stołowe oleju,

- do smaku: pieprz, sól oraz słodka papryka mielona.

Przygotowanie:

Pamiętaj, że dobrej jakości mięso to podstawa smakowitego strogonowa! Polędwicę wołową oczyść ze zbędnego tłuszczu i pokrój w kostkę. Pokrojone mięso oprósz z każdej strony mąką, a następnie wrzuć na rozgrzany olej – smaż ok. 5 min. Mięso przełóż do garnka, a na tę samą patelnię wlej odrobinę tłuszczu i podsmaż drobno pokrojone warzywa: cebulę, pieczarki i ogórki.

Smażenie warzyw na tym samym tłuszczu – czy warto?

Dzięki smażeniu na tym samym oleju smaki się przenikają i tworzą współgrającą całość. Dlatego warto smażyć warzywa zaraz po mięsie. Gdy masz już podsmażone warzywa, dodaj je wraz z tłuszczem do wcześniej przygotowanego garnka z mięsem.

Jak wykończyć oraz podać danie?

To proste! Do warzyw i mięsa dodaj przecier pomidorowy, bulion, a następnie dopraw do smaku pieprzem i solą. Wszystkie składniki duś do miękkości na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut. Pamiętaj, aby tuż przed podaniem strogonowa doprawić go śmietaną i szczyptą papryki oraz przez chwilę podgrzewać. Na sam koniec udekoruj danie świeżą natką pietruszki.

Strogonow inaczej? Wzbogać jego smak!

Do wykonania strogonowa możesz wykorzystać chudą wieprzowinę, pierś z kurczaka bądź indyka. Samo przygotowanie dania nie będzie się wiele różniło od przepisu na wersję tradycyjną. Można zatem śmiało skorzystać z przepisu powyżej. Oczywiście, każdy fan kuchni może wprowadzać w przepisie swoje modyfikacje zgodnie z upodobaniami. Dlatego możesz skorzystać z poniższych propozycji:

- olej możesz zastąpić masłem,

- jeśli lubisz aromatyczne przyprawy i zioła, dobrze jak wzbogacisz danie o np.: ziele angielskie, ostrą paprykę czy bazylię,

- na etapie smażenia warzyw możesz również dodać do strogonowa świeżą paprykę.

Jeżeli lubisz sycące dania, spróbuj również przepisu na zupę bogracz. Z pewnością wpiszę się ona w twoje menu tak, jak strogonow. Pamiętaj, że kuchnia to także zabawa i jedyne, co nas ogranicza to wyobraźnia!

 

Materiał promocyjny

 

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Skomentuj