W twoim świecie

Jak zrobić dobrą kawę w domowych warunkach? [3 rzeczy, które musisz mieć!]

Jedno jest zatem pewne: kochamy dobrą kawę! Nic więc dziwnego, że chcielibyśmy ją przygotowywać też w domu. Jak wybrać najlepszy sprzęt i zrobić świetną kawę w domowych warunkach? Oto kilka naszych rad!

04października2017
Jak zrobić dobrą kawę w domowych warunkach? [3 rzeczy, które musisz mieć!]

Czy kawa jest zdrowa?

Kawa trafiła do Polski w XVII wieku i na początku wcale nie była tak powszechnie spożywana jak dziś. Popularność zdobyła dopiero wiele lat później – a dziś wielu z nas po prostu nie wyobraża sobie bez niej poranka. Polacy spożywają średnio 1,15 filiżanki kawy na osobę dziennie – przed nami są Czesi, Serbowie, Słowacy, Niemcy, mieszkańcy Skandynawii oraz Holendrzy (pierwsi w rankingu, ze spożyciem 2,41 filiżanek dziennie na mieszkańca).

 

Jeszcze jakiś czas temu powszechnie mówiło się o tym, że kawa jest niezdrową używką, dziś – po serii badań nad kawą, mówi się o tym, że jej umiarkowane spożycie zmniejsza ryzyko chorób krążenia i cukrzycy typu 2. Reasumując: kawę warto pić!

 

Jak zrobić kawę w domu?

 

Przepis na dobrą kawę jest właściwe bardzo prosty. Specjaliści zgodnym chórem wymieniają trzy najważniejsze aspekty parzenia kawy – dobrej jakości składniki, odpowiednie akcesoria (ekspres lub kawiarka, młynek, spieniacz do mleka) i czas. Tak wyposażeni możemy wypróbować przynajmniej kilka sposobów przyrządzania kawy i odmierzać złotą proporcję: 15 g kawy na 220 ml zimnej wody. Skład ten może się oczywiście zmieniać w zależności od własnych upodobań.

Reklama

 

Po pierwsze: Młynek do kawy!

Specjaliści polecają mielenie ziarna tuż przez parzeniem napoju. Zmielona kawa traci ogromną część swojego smaku i zapachu już w ciągu 15 minut od rozdrobnienia. By w pełni delektować się jej smakiem, warto zainwestować w elektryczny młynek do kawy. Jak go wybrać?

 

– Wybór odpowiedniego młynka do kawy to tak naprawdę podstawa. To od tego urządzenia zależy przecież równy przemiał, dający w efekcie aromatyczny napar. Kupując młynek należy zwrócić uwagę na jego moc, możliwość regulacji grubości mielenia czy łatwość w umyciu urządzenia – przekonuje ekspert sklepu FlorinaAGD.

Jeśli zaś używasz już zmielonej kawy, to powinniśmy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od światła, wody i intensywnych zapachów.

 

Po drugie: kawiarka, filtry czy ekspres?

Po dobraniu proporcji kawy gotujemy wodę przez kilka minut i pozostawiamy na chwilę, by nieco ostygła. Jeśli nie mamy ekspresu, z powodzeniem można wykorzystać papierowe filtry do kawy. Zanim jednak wsypiemy do filtra kawę, koniecznie trzeba przelać go wrzątkiem. W ten sposób wypłuczemy z niego papierowy posmak. Następnie wsypujemy zmieloną kawę, zalewamy gorącą wodą i czekamy około 30 sekund. Ta faza nazywana jest zaparzaniem. Kolejny krok to dolewanie wody w krótkich, 10-15 sekundowych odstępach czasu. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 2,5 minuty. Potem kawę wraz z filtrem odstawiamy na chwilę, następnie wyciągamy filtr – i już możemy się delektować ulubionym smakiem.

 

Jeśli jednak zależy nam na czasie i chcemy w domu, czy w drodze napić się dobrej kawy, najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z elektrycznej kawiarki lub aluminiowej kawiarki do espresso. Mają one wydajność podobną do ekspresów do kawy, a zajmują mniej miejsca w kuchni i można je nawet zabrać w podróż.

 

Po trzecie: spieniacz do mleka

Jeśli czarna kawa wydaje się nam zbyt uboga, można dodać do niej mleka. Tu niezbędny będzie spieniacz.

- Zdecydowanie najwygodniejsze są spieniacze elektryczne – mówi specjalista sklepu FlorinaAGD. – Wyglądem przypominają mały czajniczek – wystarczy wlać do nich mleko i nastawić odpowiedni program. Musimy jednak pamiętać, że idealna temperatura mleka, które możemy wlać do kawy, to 65˚C.

 

Mleczną piankę możemy przygotować także na słodko – wystarczy posypać ją cynamonem lub drobinkami czekolady. Popularna jest także kawa z dodatkiem syropu migdałowego, waniliowego czy amaretto.

 

Przyzwyczailiśmy się już, że sieciowe kawiarnie wprowadzają nowości związane z różnymi porami roku. Także w domu można wypróbować różne przepisy na kawę. Jesienią przy zakupie ziaren kawy warto dorzucić do koszyka chili, kardamon, cynamon, anyż czy czarny pieprz. Takie dodatki podkreślają aromat i wspaniale rozgrzewają. Jeśli niestraszne nam dodatkowe kalorie, warto pokusić się również o przygotowanie małej czarnej z białą czekoladą, ajerkoniakiem lub syropem klonowym. Tak przygotowany trunek smakuje wybornie i skutecznie rekompensuje brak słońca.

 

Właściwie przygotowana kawa doda nam energii, podniesie ciśnienie, poprawi nastrój i koncentrację. Kto nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej, może bez problemu rozkoszować się jej smakiem w domowym zaciszu, bo przygotowanie tego ulubionego trunku z pomocą odpowiednich akcesoriów jest bajecznie proste.

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Skomentuj