Cosmo Food

Kluski śląskie – prosty przepis i znakomite dodatki!

Kluski śląskie to danie uniwersalne, które smakuje wybornie zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

19lutego2019
Kluski śląskie – prosty przepis i znakomite dodatki!

Potrawę tę można serwować z mięsem, skwarkami i cebulą, białym serem, a nawet owocami. Poznaj prosty przepis na kluski śląskie w trzech wersjach – słodkiej, słonej oraz w trzech różnych kolorach!

Kluski śląskie z roladą i sosem – oryginalne danie z województwa śląskiego

Kluski śląskie są popularnym daniem w całej Polsce. Jednak najczęściej spotykane są na Dolnym i Górnym Śląsku, gdzie podaje się je zazwyczaj z roladą oraz ciemnym sosem pieczeniowym. Dziurki sporządzone w kluskach świetnie zatrzymują sos, dzięki czemu łatwiej jest go spożyć. Sos taki można wykonać z Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY, którego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut!

Kluski śląskie z boczkiem i cebulą – jakich użyć składników?

Wytrawne kluski śląskie wykonuje się z zaledwie trzech składników! Jakich? Do przygotowania klusek śląskich przygotuj:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajo.
Reklama

Do przygotowania mięsnej okrasy przygotuj:

  • 150 g surowego boczku,
  • 1 cebulę,
  • 50 g masła,
  • przypraw do smaku: soli i pieprzu

Kluski śląskie z boczkiem i cebulą – jak je przygotować?

Na początek obierz i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedź je z wody i przeciśnij przez praskę. Gdy już przestygną, dodaj do nich jajo oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrób ciasto, a następnie podziel je na cztery części. Z każdej części uformuj wałek i podziel go na kawałki po ok. 4 cm szerokości. Postępuj tak samo z pozostałymi częściami ciasta. Z tak podzielonych kawałków formuj kulki i wygniataj charakterystyczną dla klusek śląskich dziurkę. Gotuj je w osolonej wodzie do czasu ich wypłynięcia ok. 4 min. Po tym czasie gotuj kluski jeszcze przez 1 min.

 

Jak wykonać okrasę z boczku i cebuli?

Boczek pokrój w równiej wielkości kostkę i podsmaż na maśle do czasu, aż się zarumieni. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i dodaj ją na patelnię. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany boczek z cebulą serwuj od razu na gorących kluskach śląskich.

Kluski śląskie – wyśmienite danie na słodko z dodatkiem białego sera!

Przygotowanie ciasta na kluski jest niezwykle proste. Do uprzednio ugotowanych, wystudzonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej (w proporcji 4:1), dodaj 250 g tłustego lub półtłustego sera twarogowego. Całość dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy. Kluski śląskie formuj tak samo, jak przepisie z dodatkiem boczku i cebuli. Ugotowane i odcedzone danie możesz polać śmietanką i posypać cukrem wanilinowym. Pysznym dodatkiem będą również słodki sos np. truskawkowy lub ulubione owoce.

Jak zrobić kluski śląskie w 3 kolorach?

Klasyczne kluski śląskie mają jasnożółty lub jasnobeżowy kolor (jeżeli nie dodamy do ciasta jaj). Jak przygotować pyszne kluski w zielonym, żółtym i czerwonym kolorze? To proste! Ciasto z ugotowanych wcześniej ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jednego jajka podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj ugotowanego i startego na tarce o małych oczkach buraka, do drugiej ½ łyżeczki kurkumy, a do trzeciej części ok. 100 g zblendowanego świeżego szpinaku. Każdą z części dokładnie wyrób, do uzyskania oczekiwanych kolorów. Przygotowane masy uformuj i gotuj tak samo, jak w przypadku klasycznych klusek, jednak w osobnych garnkach. Dzięki temu kolory nie wymieszają się w trakcie gotowania.

Smacznego!

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Skomentuj