Cosmo Food

Naleśniki z nutellą i malinami

Czy wiesz, że Nutella powstała podczas II wojny światowej?

Katarzyna Lemanowicz

02listopada2018
Naleśniki z nutellą i malinami fot. istock.com

I to za sprawą przypadku? Kiedy włoski cukiernik zmieszał czekoladę z orzechami, żeby zwiększyć swoje racje pokarmowe?

I chociaż NUTELLA do najzdrowszych wyborów nie należy, to jest tak pyszna (w końcu to cukier w czystej postaci ;)), że raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi.

A jeśli dodamy do niej maliny i odrobinę bitej śmietany z mleczka kokosowego to poezja smaku!

SKŁADNIKI:

  • 6 łyżek mąki pszennej (ale równie dobrze możesz dodać jaglanej)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, na gładką masę. Jeśli jest za gęsta dodaj jeszcze mleko, jeśli za rzadka dodaj mąkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Następnie wlej jakieś 2 łyżki masy i rozprowadź równomiernie. Smaż z dwóch stron do zarumienienia się.

Łyżkę nutelli rozsmaruj na gorącym naleśniku i zwiń w rulonik. Jak przygotować bitą śmietanę z mleczka kokosowego? Wstaw puszkę z mleczkiem kokosowym na całą noc do lodówki. Następnie, tę stałą część przełóż do miski, dosyp cukier puder (wedle uznania) i miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.

Na gotowym naleśniku z nutellą umieść łyżkę śmietanki kokosowej i kilka malin.

SMACZNEGO!

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Skomentuj