COSMO BODY

Sałatka z ciecierzycą - Cosmo Food

Zmień swoje nawyki żywieniowe. Wprowadź do diety to co najlepsze!

Katarzyna Lemanowicz

21maja2019
Sałatka z ciecierzycą - Cosmo Food fot. istock.com

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Po pierwsze to naprawdę cenne źródło składników odżywczych, witamin i minerałów. Jeśli jeszcze nie ma miejsce w twojej diecie zmień to natychmiast. Ciecierzyca zawiera ponad 25% białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasów, co oznacza, że mogą zastępować z powodzeniem mięso. Ciecierzyca jest bogata w fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik, działa pozytywnie na cały organizm, wzmacnia go i reguluje procesy w nim zachodzące.

Ciecierzyca – skąd pochodzi?

Nazywana jest włoskim grochem lub cieciorką i pochodzi z… Bliskiego Wschodu. Uprawiana już w 6500 roku p.n.e. Po czym przywędrowała do Europy i zawładnęła kuchnią krajów basenu Morza Śródziemnego.

To właśnie z ugotowanej i zmielonej ciecierzycy przygotowuje się humus. Ugotowana jest też rewelacyjną bazą sałatek. Nasza redaktorka, Katarzyna Lemanowicz, przetestowała sałatkę z ciecierzycą autorstwa Anny Lewandowskiej – jest pyszna, orzeźwiająca, sycąca i banalna w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

Reklama

Ogórek

Awokado

400g ciecierzycy

1 łyżka kminku

Garść posiekanych listków bazylii

Szczypta soli

Składniki na dressing:

Sok z ½ cytryny

1 łyżeczka octu jabłkowego

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Opłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą, następnie wsyp ją do garnka z kminkiem i zalej wodą w proporcji 1:2 (1 szklanka ciecierzycy : 2 szklanki wody). Pozostaw na całą noc (min. 12 godzin). Rano do wody, w której moczyła się ciecierzyca dodaj jeszcze szklankę wody (tak żeby uzyskać proporcję 1:3). Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 90 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli morskiej. Odlej wodę, awokado i ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj dokładnie składniki na dressing. Włóż do miski ciecierzycę, ogórka i awokado, posyp bazylią i na koniec polej dressingiem.

To jest pyszne!

Reklama

Polecamy również

Skomentuj