COSMO BODY

Jak nie przytyć na Wielkanoc?

Jest proste wyjście - pokochaj zielone warzywa!

Katarzyna Lemanowicz

20kwietnia2019
Jak nie przytyć na Wielkanoc? fot. istock.com

Wielkanoc to czas radosnych spotkań przy rodzinnym stole. Rozmowy w gronie bliskich umilane są przepysznymi, ale niestety najczęściej świątecznymi potrawami.

Co zrobić, aby nie odbierając sobie przyjemności z kosztowania niecodziennych dań, równocześnie nie przybrać dodatkowych kilogramów? Jakie dania przygotować na kulinarną, wielkanocną ucztę? Wyjdź poza schemat i odważnie wykorzystaj zielone dary natury.

Przy współczesnym trybie życia wiosenne Święta Wielkanocne to często jedna z nielicznych okazji do rozmów z bliskimi i pobycia razem nieco dłużej. Taka atmosfera niewątpliwie sprzyja też wspólnemu biesiadowaniu przy suto zastawionym stole. Czy wielkanocne smaczne potrawy muszą być tuczące? Niekoniecznie – wystarczy, że wprowadzisz do wielkanocnego menu trochę zielonych warzyw, które pomogą zadbać o figurę i zachwycą gości smakiem.

Jakie dary natury uwzględnić?

Po pierwsze JARMUŻ

To smaczne, zielone warzywo, które posłuży nam nie tylko jako dekoracja świątecznych potraw, ale przede wszystkim dostarczy naszym organizmom białko, witaminy C i K, potas, żelazo i przeciwutleniacze. Poza tym znajdziemy w nim błonnik, który pomoże zachować zgrabną sylwetkę. - Jarmuż to niezwykle cenne warzywo, smaczne i bogate
w składniki odżywcze. Jego wartość odkryli także Polacy, chętnie wykorzystując w swoich kuchniach
– przyznaje Katarzyna Głębocka, ekspert Eisberg. - Doskonałe połączenie stanowi z sałatą, bogatą w przeciwutleniacze, kwas foliowy, mangan, potas, żelazo, magnez, a także witaminy z grupy B, C i E. Dodatkowo sałata w swych rozmaitych postaciach także pięknie zaprezentuje się na stole – dodaje ekspert. Co ważne, przygotowując wielkanocną sałatkę, warto majonez zastąpić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatka będzie pyszna, a już na pewno mniej kaloryczna.

Po drugie SZPINAK

Odżywia nas kwasem foliowym, wapniem i żelazem, a także ryboflawiną, tiaminą, czy witaminą A, B6 i K. Wspomoże również proces przemiany materii dzięki wysokiej zawartości błonnika. Ze szpinaku wyczarujemy oryginalny farsz do jajek. Nadzienie w formie musu z awokado i szpinakiem zachwyci gości smakiem, a dekoracja listkami bazylii czy zdrowymi kiełkami stworzy nietuzinkową kompozycję na talerzu. Od tej pory tradycyjne wielkanocne jajka już nigdy nie będę takie same. Dodatkowo szpinak możemy wykorzystać jako składnik pasztetu z kaszy jaglanej lub w wersji z łososiem. A jeśli wielkanocne babki, serniki  i mazurki już nieco Ci się znudziły, tu także jest alternatywa - na świąteczny deser idealnie sprawdzi się uwielbiane ciasto szpinakowe.

Reklama

Przepis na pyszne, zdrowe bomby witaminowe

Składniki:

1 woreczek mieszanki sałat z burakiem np. Bolero mix (burak czerwony, cykoria endywia, sałata fryzyjska) 180 g

1 woreczek Szpinaku młodego Eisberg 80 g

12 pomidorków koktajlowych 

200 g sera feta

170 g świeżego ananasa

30 g suszonych pomidorów

50 g pestek słonecznika

50 g orzechów włoskich

Dressing:

6 łyżeczek oliwy z oliwek

6 łyżeczek octu balsamicznego

1 ząbek czosnku

garść świeżej kolendry

szczypta świeżego majeranku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Gotową mieszankę sałat Bolero mix ułożyć w miseczce. Dodać pokrojony w kostkę ser
i ananasa, orzechy, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika oraz pocięte na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość połączyć ze szpinakiem i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, następnie polać przygotowanym dressingiem.

Smacznego!

Reklama

Polecamy również

Skomentuj