COSMO BODY

Ciasto szpinakowe - Cosmo Food

Masz ochotę na coś słodkiego i jednocześnie zdrowego? Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Katarzyna Lemanowicz

14marca2019
Ciasto szpinakowe - Cosmo Food fot. Materiały prasowe

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 200 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
Reklama

Do dekoracji:

  • pestki granatu
  • borówki amerykańskie

PRZYGOTOWANIE:

Świeży szpinak wrzuć do wrzątku na około 2 minuty. Następnie odciśnij na sicie i zblenduj. Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijaj powoli i jednocześnie wlewaj olej. Dodaj szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj dokładnie, do połączenia się składników.

Ciasto wylej do wyłożonej papierem formy i piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjmij z piekarnika i  odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Do misy miksera wlej schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Ubijaj, aż masy połączą się w puszysty krem.

Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty i odetnij z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłóż połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posyp pokruszonym ciastem i udekoruj pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.

Rada:  Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie
zieloną barwę. 

Reklama

Polecamy również

Skomentuj