COSMO BODY

Rewelacyjne naleśniki bazyliowe – Cosmo Food

Faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Katarzyna Lemanowicz

02grudnia2018
Rewelacyjne naleśniki bazyliowe – Cosmo Food fot. Materiały prasowe

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki mleka koziego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
  • pęczek bazylii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 2 garście szpinaku młodego  Eisberg - najlepszy jaki do tej pory jadłyśmy
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
  • drobno posiekana papryczka chili
  • sól i pieprz
Reklama

PRZYGOTOWANIE:

Oderwij liście bazylii z gałązek i włóż do kielicha blendera. Następnie wlej mleko, dodaj 2 jajka, wsyp mąkę i miksuj wszystko na gładką masę. Dodaj olej i ponownie miksuj.

Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki około 30 sekund z każdej strony. 

Szpinak opłucz i włóż do garnka, zacznij podgrzewać. Po chwili dodaj łyżeczkę masła, dopraw solą i pieprzem i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj pokrojony ser kozi i dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do czasu aż się nie rozpuści. Odstaw z ognia. Do nadzienia szpinakowego dodaj troch posiekanej papryczki chili. Farszem nadziewaj cieple naleśniki, posyp świeżą papryczką chili i udekoruj listkiem bazylii.

SMACZNEGO!

Reklama

Polecamy również

Skomentuj