COSMO BODY

Szukasz odpowiedniej diety, dzięki której schudniesz?

Mamy dla ciebie odpowiedź!

Katarzyna Lemanowicz

26października2018
Szukasz odpowiedniej diety, dzięki której schudniesz? fot. istock.com

Ile to razy analizowałaś, którą spośród setek rozmaitych diet wybrać dla siebie? Jestem dietetykiem z wykształcenia i na własnej skórze, a w zasadzie ciele przetestowałam większość modnych diet. Jedne dawały zadowalające efekty z innymi nie zaprzyjaźniłam się na długo. To co wiem na pewno, że stosowanie restrykcyjnej diety, wyłączającej pewne grupy produktów to nie jest sposób na całe życie. Już od dłuższego czasu hołduję zasadzie: jem wszystko, ale dostosowuję menu do zmieniających się pór roku. Jem sezonowo! To czego unikam: to słodycze, gazowane słodkie napoje i wysoko przetworzone posiłki.

Jesień w moim domu, zawsze stoi pod znakiem dyni. Nie bez przyczyny nazywana jest królową jesieni. Przybierająca rozmaite kształty i kolory, kusi nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim bogactwem właściwości smakowych i zdrowotnych. Dynia jest niskokaloryczna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych i minerałów, znakomicie odkwasza organizm, a po obróbce termicznej zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Ze względu na swoją wszechstronność równie dobrze sprawdzi się w licznych odmianach dań wytrawnych, jak i podawana na słodko – w formie ciast czy deserów.

Jak podkreśla Małgorzata Rudomina, ekspert marki Eisberg, to smakowite warzywo daje nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Choć dynię najczęściej spożywamy pod postacią aromatycznej i rozgrzewającej zupy, warto pokusić się, by tradycyjny pomarańczowy krem zyskał nieco odświeżenia. Pomocny będzie jarmuż, który ze słodkawą dynią tworzy spektakularny duet smaków.

Reklama

Dodatkowo jesienne warzywa – z dynią i jarmużem na czele – zapewnią solidną dawkę witamin podane, np. jako kremowy i sycący koktajl.

Co poza dynią i jarmużem?

Entuzjaści sezonowego odżywiania jesienią nie mogą narzekać, bo kolorowych i aromatycznych warzyw w tym okresie jest od groma. Pewnie dlatego patisony, cukinie, szpinak, seler, kalarepa czy marchew królują w jesiennym menu osób, które pragną odżywiać się świadomie. 

Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia
  • kilka liści jarmużu (np. marki Eisberg)
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając. Usmażone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem.


fot. Materiały prasowe

SMACZNEGO!

Reklama

Polecamy również

Skomentuj